Seri Subuh Agrofarm

Kami telah membuat penghantaran tempahan pelbagai anak pokok herba dalam bentuk polibag, biji benih, keratan, rizom, rumpun, bebawang, umbisi untuk Semenanjung Malaysia semenjak tahun 2008 :)

Akar Sebiak

Sambung  Nyawa

(Gynura procumbens)

COMPOSITAE

  • Tumbuhan yang turut dikenali sebagai Longevity Spinach, Sabungai, Akar Sebiak, Sambung Hayat, Kelemai Merah, Kacam Akar ini digunakan secara meluas dalam perubatan di negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand. Dimakan sebagai ulam sehelai setiap hari dikatakan dapat mengurangkan risiko terkena sakit jantung. Pengambilan berlebihan daun segar atau jus segar herba ini boleh mengakibatkan rasa loya, mual dan muntah kerana cecair daun ini bertindak menurunkan kandungan gula dalam darah. Tidak sesuai bagi mereka yang mempunyai tekanan darah rendah. Tanaman ini hidup menjalar dengan baik di kawasan yang agak redup dan mempunyai kelembapan yang sedernana tanpa air bertakung. Boleh tumbuh setinggi 4m jika dapat bersandar atau memanjat pokok lain. Mempunyai bunga tetapi jarang berlaku di Malaysia.
tempahan

2 Responses to “Sambung Nyawa/ Longevity Spinach”

  1. […] Khasiat yang lain seakan sambung nyawa hijau. […]

About us

SERI SUBUH AGROFARM

(NS0041051-H)

Perniagaan online ini bertempat di Negeri Sembilan, Malaysia. Pembelian di nurseri hanya dibenarkan melalui temujanji awal

This is an online shop located at Negeri Sembilan, Malaysia. Make an appointment to visit us.

Tel: 013-6997016(SMS/ Whatsapp)